April

April

Etter en gjenstridig mars er våren endelig i gang. Nyt en kaffekopp i solveggen mens du tenker på at det ligger en helt ubrukt hagesesong med nye muligheter foran deg.

Ting å gjøre inne i april

- Så frø: Det er ikke for seint å så sommerblomster. Nå er lyset blitt sterkere og dagene lenger, og småplantene vil utvikle seg bedre. De fleste sommerblomster er lette å få til, det kreves bare jord, lys, vann og tålmodighet. Prøv også å så noen grønnsaker og urter; for eksempel sukkereter, tomater og salat. Så de gjerne rett oppi en stor krukke, da slipper du å plante om, og krukken kan settes rett ut på verandaen når sommmeren kommer. 

Slik sår du

  • Du trenger noe å ha jord i. Plastpotter eller torvbriketter er enkle og greie, men mange bruker også halve melkekartonger eller selvlagede potter av brettet avispapir.
  • Det må være hull i pottene for å drenere ut vann, så det er lurt å ha et brett eller minidrivhus til pottene
  • Bruk såjord. Den inneholder mer sand og mindre næring enn blomsterjord. Godt gjødslet jord som passer til potteplanter og sommerblomster kan bli for mye av det gode for små spirer.
  • I butikken finner du små poser med Perlite og Vermiculitt. Dette er vulkansk, porøs stein som ser ut som lyse korn. Perlite blandes i jorda for å gjøre den luftigere, mens Vernicultt brukes mest oppå jorden for å hindre at frø og småplanter råtner.
  • Skriv navnet på hva du sår på merkepinner som settes i pottene (f.eks en pinne i hver ende av en rad med potter). Dette er et “must”! Det er utrolig lett å glemme hva som er hva.
  • Fyll pottene med jord, trykk til og vann forsiktig. Jorden trenger ikke være klissvåt.
  • Ta frøene i den ene hånden og legg dem forsiktig på jorden med den andre hånden. Alle som har prøvd å drysse frø rett fra posen vet at det er vanskelig å unngå at alle frøene havner på ett sted. De fleste frø er så små at det trenger bare dekkes så vidt med jord. Det står på frøposen hvor mye frøene skal dekkes.
  • For å øke luftfuktigheten, legger du over plastfolie (Gladpack). Når frøene spirer, må du passe på at småplantene får luft under plastfolien.
  • Jorden skal være fuktig, ikke våt. Bruk en dusjeflaske eller vannkanne med tynn hals, det gjør det lettere å ha på riktig mengde vann.

De første bladene som titter opp av jorda kalles frøblader, og disse ser ofte annerledes ut enn de vanlige bladene. Etterhvert som planten vokser og får de vanlige bladene sine, vil frøbladene falle av.

Pass på at småplantene ikke får for mye vann; de har få røtter og vil lett drukne. Etterhvert som de vokser, kan du ta av plasten slik at den ikke trykker ned plantene.

Bilde under: Det er spennende å følge med på hvordan spirer vokser

 

 

 Bilde under: Sett sommerblomstrende løk slik denne kongeliljen nå,

  og kjøp en bukette mens du venter på egne planter

 

- Legge sommerløk:

Sett sommerblomstrende løk nå, de trenger tid på å seg for å komme ordentlig i gang. De varme fargene som mange sommerløk kommer i, setter opp temperaturen I hagen. Lag et solfylt hjørne i hagen med gule, røde og hot oransje farge. Georginer og Gladioler er dessuten flotte i sommerbuketten, og hva er vel bedre enn å hente I blomstene i egen hage?

Georginer (Dahlia) og Gladioler (Gladiolus) er kanskje de mest kjente sommerløkene, men det finnes mye å velge i, f.eks Jakobslilje (Sprelekia), Tigerblomst (tigridia) Afrikas blå lilje (Agapanthus), Kanna (Canna), og velduftende Friesia og liljer.

- Husk å gi næring til stueplantene: Grønne planter, stuepelargonium, stuehortensia, Hibisk, Orkideer, Begonia og andre stueplanter som blomstrer lenge trenger gjødsel hver 3-4 uke nå.

Ting å gjøre ute i april

- Hvis du kan med tøysko på plenen uten å bli våt, er den blitt tørr nok til at du kan rake.

- Dette er også tiden for å kalke plenen hvis jorden har for lav pH. Kjøp en enkel pH-test på hagesenteret og sjekk om pH ‘en er under 5,5. Er pH-verdien over dette, er det ikke nødvendig å kalke i år. Husk også at kalking ikke nødvendigvis hjelper mot mose. Har du mye mose i plenen, er det som oftest en eller flere av disse grunnene som er årsaken: plenen blir lite brukt, den får for mye skygge, for lite næring, eller dreneringen er dårlig.

- Gjødsling: Staudebedet og andre bed kan gjødsles 50-70 g fullgjødsel per m2 i forbindelse med nedbør eller vanning.

Bilde under:Hvitveis i lange baner

 

 

 

 Bilde under: Krokus vil ettervhert danne slike vakre tepper.De gule blosmtene tilhører marsgullbusken (Forstyhia)