Hagetips i april

Hagetips i april

Det er vår i luften og endelig er den her – årets første ordentlige vårmåned. For mange begynner det nok å klø litt i fingrene til å komme i gang i hagen etter en lang vinter. Men pass på, april er en lunefull måned og det er fremdeles fare for nattefrost.Hagetips i april  Hagetips i april  Hagetips i april 


Dette kan du gjøre i hagen i april:

Planting: Før du begynner å plante etter innfallsmetoden, så lag en plan. - Tenk gjennom hva slags hage du vil ha, råder OBP. Lag små skisser. Skal du ha en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker. Vil du ha en hage som krever mye arbeide, eller en som klarer seg selv? Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha og når telen er forsvunnet kan du begynne å plante. Tenk ’riktig plante på rett sted’, er du i tvil så råd i ditt lokale planteutsalg.

Gjødsling: Staudebedet og andre bed kan gjødsles 50-70 g fullgjødsel per m2 i forbindelse med nedbør eller vanning, men først etter at plantene er kommet i god vekst. Planter i vinterdvale trenger lite næring. 

Beskjæring: En rekke busker og trær kan beskjæres nå. Dette gjelder blant annet sibirkornell, sommerblomstrende spirea, buskmure og sommerfuglbusk. Nå er det også mulig å beskjære eple- og pæretrær og bærbusker. Bruk saks og sag for å fjerne døde, skadde og syke greiner fra busker og trær. En tommelfingerregel er at når bjørken har fått musører, kan rosebuskene beskjæres.

Plen: Når plenen har tørket opp, bør den rakes. Da får du fjernet dødt gress og mose samtidig som de unge gressplantene får lys og luft. Når plenen begynner å bli grønn, og er kommet i god vekst, er det fint å gi plenen første runde med fullgjødsel. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Plenen bør gjødsel i forbindelse med nedbør eller vanning for å unngå sviskader. Kalking er nødvendig kun ved behov. Er du i tvil om plenen trenger kalk er det lurt å ta en jordprøve.

Plante i krukker: Det er alltid hyggelig å ha fargerike blomsterkrukker stående på trappen eller ved terrassen, men naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går i april og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost, men vi har noen unntak. Stemor, løkblomster, Diascia og ranunkler er blant vårblomstene som tåler litt kulde. Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

Luke:
Hvis du begynner å fjerne ugress tidlig, vil det spare deg for arbeid senere. Husk at om bedet er plantet noenlunde tett, minskes behovet for luking gjennom sommeren betraktelig!

Nyte:
Husk at hagearbeid ikke skal være noe stress, nyt vårsolen og kos deg med at hagen våkner til liv.