Påskens gule blomsterprakt

Påskens gule blomsterprakt

Påske i april gir oss mulighet til å pynte både ute og inne. De tøffeste av påskeblomstene klarer et uteliv med noen kuldegrader, og inne er det bare å velge og vrake i vårens blomsterprakt i snitt og potter.

 

Gult til påske

Påsken er både en gammel hedensk vårfest og en religiøs feiring. Påskens gule farge symboliserer lys, varme og glede. Gult er solens farge, men vi forbinder også gulfargen med egget og gule, lodne påskekyllinger, et symbol på nytt liv. Den gule fargen er også den desidert mest dominerende blomsterfargen. Mer enn 80 % av alle blomster som selges til påske er gule.

 Påskens gule blomsterprakt 

Blomster ved inngangsdøren

Ingenting er hyggeligere enn en blomsterlig velkomst ved inngangspartiet. Påske i april gir oss mulighet til å bruke blomster ute. Både stemorsblomster og påskeliljer tåler ned mot  – 5C°, og kanskje litt til! Dersom nattefrosten blir i tøffeste laget, er det bare å flytte blomstene inn i entreen for natten.

 

Påskeliljer finnes både i vanlig størrelse og i miniutgaven ”Tete-à-tete”. Løken er flerårig, og den kan få et langt og godt liv i hagen dersom den plantes i bed etter at den har gjort sitt som påskepynt på trappen. Blomsterstenglene skjæres av etter avblomstring, men de grønne bladene lar en bli værende. De skal skaffe næring til neste års blomstring.

 Påskens gule blomsterprakt 

Blomster til påskebordet og vindusposten

Påskeliljer i potter kan også brukes inne. Varm stuetemperatur gjør at blomstene ikke står så lenge, men til gjengjeld er de utrolig vakre og må nytes så lenge de blomstrer. 

 

Norske gartnere produserer et stort og variert utvalg av blomster i gult til påske. I tillegg til påskeliljer kan man for eksempel bruke krysantemum, ildtopp, begonia, gerbera eller potteroser. Mange av blomstene finnes også som miniutgaver. Husfred pyntet med søte små påskekyllinger er eksempel på en grønnplante som er populær til påske.

 Påskens gule blomsterprakt 

 

Blomster til vasene

Tulipaner er den mest populære snittblomsten til påske, men vi bruker også store mengder påskeliljer. Både tulipaner og påskeliljer bør stå med plasten på den første timen etter at de er snittet og satt i vann. Da vil de bli stramme og saftspente, og står pent i vasen.

 

Påskeliljer har en slimete stilksaft som siver ut og som kan tette stilkene og hemme vannopptaket til annen snitt. De bør derfor ikke stå i blandingsbuketter. Skift gjerne vann hver dag, og sett blomstene kjølig om natten, så holder de seg lengre.

 

Bruk gjerne kvister sammen med tulipanene i vasen. Ingen ting er vakrere enn vårlig lysegrønt fra nyutsprunget løv og spirer, og sammen med snittblomster som krysantemum, ranunkler og tulipaner danner de flotte vårbuketter.

 Påskens gule blomsterprakt