Årets staude 2014 -Emeilerkespore

Årets staude 2014 -Emeilerkespore

Årets staude fra Staudegruppen er Emeilerkespore; en blå perle til hagen

Emeilerkespore lyser opp med sin klarblå farge

Emeilerkespore blir 30-40 cm høy, og har flikete blader som gir planten et lett og lekkert inntrykk. Planten vokser i tueform, og trives best i lett skygge. Den klarblå fargen hos Emeilerkespore fanger oppmerksomheten, og de slanke, trompetformede blomstene dufter mildt og godt.

En plante som liker seg i lett skygge

Dette er en plante som liker seg i halvskygge, det vil si på lyse steder som ikke får noe særlig direkte sol. Et sted med busker og trær som siler lyset passer godt. Gode naboplanter for Emeilerkespore er Rododendron, Alunrot (Heuchera), Bispelue (Epimedium), Primula, storkenebb (Geranium), og andre lerkesporer. Slik skjønnheter ofte har, har også Emeilerkespore noen krav til hvordan hun vil ha det; jorden bør holde på fuktigheten også om sommeren, men det må ikke bli for vått. Hvis det blir for tørt, kan bladene visne ned og planten gå i dvale til det blir passe fuktig igjen på sensommeren.

Setter fokus på de flerårige plantene

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener. Emeilerkespore stammer fra Sichuanprovinsen i Kina og er oppkalt etter det hellige fjellet Emei Shan hvor den vokser i nærmere 2000 meters høyde. Corydalis omeiana har tidligere feilaktig gått under navnet C. elata, som er en annen art.

Staudegruppa har hjemmesiden www.stauder.net, hvor alle plantene de produserer er listet opp. Nesten nederst under "C" kan du finne Corydalis omeiana (http://www.stauder.net/c.htm). Her er det også listet opp hvilke produsenter som lager de forskjellige plantene, og kontaktinformasjon til dem. Noen produsenter har egne utsalg hvor man kan kjøpe planter, mens noen selger til grossist. Hvis du tar kontakt med din nærmeste produsent, kan de hjelpe med hvor du får tak i planten.

Årets staude 2014 -Emeilerkespore
Emeilerkespore (Corydalis omeiana)
Årets staude 2014 -Emeilerkespore
Emeilerkespore (Corydalis omeiana)
 
Årets staude 2014 -Emeilerkespore
Emeilerkespore (Corydalis omeiana)
 
Årets staude 2014 -Emeilerkespore
Emeilerkespore (Corydalis omeiana)
   
   
   
Årets staude 2013   - Fagerrørkvein

Årets staude 2013 - Fagerrørkvein

Fagerrørkvein, Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ er årets staude for 2013.

Les mer » om Årets staude 2013 - Fagerrørkvein
Årets staude 2011 - Fagerklokke ’Snövit’

Årets staude 2011 - Fagerklokke ’Snövit’

Med sine glinsende, hvite, fylte blomster er fagerklokken ’Snövit’ et vakkert innsalg i staudebedet, viser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Les mer » om Årets staude 2011 - Fagerklokke ’Snövit’

Årets staude 2010 - Kinasøte ’Borge’

Med sine koboltblå klokker vendt opp mot himmelen er Kinasøte ’Borge’ en staude som virkelig legges merke til i høsthagen, fremholder Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Les mer » om Årets staude 2010 - Kinasøte ’Borge’