Sensommer i potte

Sensommer i potte

Frisk opp blomsterpotter, balkongkasser og krukker med sensommerens blomstergleder

Enten sommerblomstene har flatet ut i varmen eller du bare har lyst på noe nytt, er det koselig å friske opp med nye blomster. Når hverdagen er tilbake og hagekosen er over, føles det ekstra godt å ha blomster som pynter opp ved inngangspartiet.

Asters, solsikker, Frilandskrysantemum og Georginer er i salg allerede i juli, og redder oss som glemte å vanne. Alle fire hører til kurvblomstene, men de er allikevel forskjellige: Solsikker og Georginer utstråler en sommerlig lekenhet, mens Frilandskryss og Asters er noe strammere i vokseformen. Utover i høstsesongen kommer også Celosia, Hagecyclamen, Pyntekål, Sølvkrans, Hebe, Gaultheria og Prydpaprika. Alle tåler regn og lavere temperaturer,  men de foretrekker å stå på et sted hvor de beskyttes fra de verste regnbygene.

Finn favorittene

Mange blomster finnes i nesten alle regnbuens farger. Dette gjelder Krysanthemum og Georginer, som du finner i alle farger unntatt rent blått. Solsikkene finner du i varme gule og rødoransje toner, Celosia har blomster i knall ceriserosa, dempet rosa eller oransje. Blomstene kan være samlet i lubne spir, eller foldet sammen som i en bølget hanekam. Planten kalles også hanekam på norsk. Blomstene kjennes nesten tørkede ut, og de har god holdbarhet. Asters har mer dempede farger i lilla, rosa og hvitt. I tillegg kommer Pyntekål, Sølvkrans og Hechera med sine avstemte farger i sølv og rosa. Prøv dem og finn dine favoritter!

Du kan også ha stauder, flerårige planter, i krukke. Astilbe, kattemynte, Kransvakkerøye, Purpursolhatt og Alunrot (Heuchera) er noen eksempler på stauder som blomstrer lenge, og disse blir like fine i krukker som i et blomsterbed. Vil du ta vare på dem til neste år, kan du plante dem i bakken når frosten er rundt hjørnet og det er tid for å tømme krukkene. Hold også av plass til dekorative bladplanter som «Pletter i luften» (Muhelenbeckia) og ulike prydgress. Blomstene blir ekstra fine hvis de har noen bladplanter rundt seg som fremhever blomsterfargen.

Sensommer -og høstplanten sensommerblomstrende planter i krukke trives både i sol og skygge, bare de slipper å tørke ut. Du trenger ikke å gi dem ekstra gjødsel, siden de ikke skal vokse seg større.

Sensommer i potte
Asters20.JPG

Bytt ut plantene du glemte å vanne med Asters.

Sensommer i potte
Hortensia, Krypklokke, Lavandel, Aster og Hebe

Lavendel, krypklokke, stuehortensia, og søte Asters.

Sensommer i potte
Celosia, potteroser og Krysanthemum

Når  hagekosen er over for i år kan det trengs et skikkelig blikkfang for å holde på humøret. Her er det brukt lik farge både på potter og blomster. Potterose, Celosia bakerst og sterk rosa Asters foran.

Sensommer i potte
Bayersk nellik, busknellik, Astilbe og kattemynte

Mange stauder kan bli flotte i potte. Bakerst Astilbe med luftige blomsterspir, Kattemynte med duftende blader, og lengst til høyre Busknellik. Foran en sommernellik i matchende farge. Like potter "binder" plantene sammen.

Sensommer i potte
Hanekam (Celosia)

Celosia er en sensommerblomst med blomsterspir i ceriserosa, lyst rosa eller oransje. Blomstene har lang holdbarhet.

Sensommer i potte
Frilandskryssmedhjerte.JPG

Frilandskrysantemum finnes i nesten alle farger, slik at alle kan finne en favoritt. Her en søt lyserosa med pyntehjerte

Sensommer i potte
Cyclamen, pyntekål og Sølvblad i høstkrukke

Cyclamen tilbringer gjerne høsten ute! Hagecyclamen har noe mindre men desto flere blomster enn den vanlige. Her er den satt sammen med Sølvkrans og Pyntekål

Sensommer i potte
Høstkrukke med Alunrot (Heuchera), prydgress, og pletter i luften (Muehlenbechia)

Prøv også planter med deorative blader i krukkene. Her Pyntegress og Alunrot (Heuchera) i to varianter. Foran en Sedum med hengende vekst.