Vårlengsler?  Sett blomsterløk nå

Vårlengsler? Sett blomsterløk nå

Ønsker du deg en vakker hage eller balkong til våren, kan du legge grunnlaget allerede nå. Med utgangspunkt i ulike blomsterløk og litt fantasi er du allerede godt i gang.

Blomsterløken bør settes i løpet av oktober eller i god tid før frosten kommer, slik at den får dannet røtter. Det er mye å velge mellom, og hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Er du oppmerksom på dette kan du få gleden av blomstrende løker i månedsvis, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Måneder med flott blomstring

Vinterblom (Eranthis) og snøklokke (Galanthus nivalis) blomstrer først. Dette er de første vårtegnene, som man alltid fryder seg over å se. Deretter følger krokus, snøstjerne (Chionodoxa), narsiss og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene (Muscari), tulipanene og de imponerende keiserkronene (Fritillaria) for tur. Prydløk (Allium) og rutelilje (Fritillaria melagris) blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Som du ser så kan du glede deg over de mest praktfulle farger i et halvt år bare du velger riktig.

Fargeinnslag

Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan sette løk. For eksempel i et bed med stauder. Med tidlig vårløk kan du nyte synet av et slikt bed fra tidlig vår. Sett krokus, snøklokke (Galanthus) og vinterblomst (Eranthis hyemalis) for eksempel på et sted mellom lave stauder langs kanten. Mellom høyere stauder er det ofte plass til tulipaner, stjernehyasint (Camassia) og høye prydløk. Det finnes også blomsterløk som trives svært godt på mer skyggefulle steder. Blåstjerne (Scilla), snøstjerne (Chionodoxa), hundetann (Erythronium) og visse typer narsisser sørger for et fargerikt innslag mellom bladfellende og eviggrønne busker. Og hvem har ikke lyst på et teppe av rosa, hvite og blå skogshyasinter (Hyasinthus) under høye trær?

Blomstertepper

Et blomsterteppe lager du ved å sette et stort antall blomsterløk, for eksempel et par hundre snøklokker, krokus eller blåstjerner tett inntil hverandre. Det er også mulig å lage blomstertepper av høyere sorter som tulipaner, narsisser og prydløk.

I en klassisk hage med vintergrønt og stauder kan de settes tett sammen med 50 til 60 stykker per kvadratmeter. Disse feltene sørger for en overveldende fargevirkning. Senere kan sommerblomster eller stauder overta plassen til de vårblomstrende løkplantene. Og hvis man plasserer høyere blomsterløktyper mellom de plantene som allerede er til stede? Da er det nok med ca. 10 løk per kvadratmeter.

Blomsterløk rett i jorden – slik setter du blomsterløk

Setting
Sørg for at jorda er helt løs og bland den eventuelt med kompost før setting, litt sandholdig jord er best. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover.

Settetidspunkt
Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter.

Dybde
Sett løken dobbelt så dypt som den selv er høy. Store løk, som narsisser og hyasinter settes ca. 15-20 cm dypt. Mindre løk, som snøklokker og krokus settes ca. 10-15 cm dypt.

Setteavstand
Mellomrommet – eller antallet per kvadratmeter – er avhengig av hvilken virkning du ønsker å oppnå. For en naturlig virkning varierer du avstanden mellom løkene. Store løk settes med et mellomrom på gjennomsnittlig 12 cm, og små løk med ca 5-7 cm mellomrom. Ønsker du et jevnt blomsterteppe? Sett da løkene med regelmessig avstand i forhold til hverandre.

Jordsmonn og drenering
Løk liker ikke å stå vått. Leirjord har en tendens til å holde seg fuktig i lang tid. Du må sørge for at vannet kan føres bort, ved å blande inn kompost eller sand i leirjorda.

Vann og frost
Vann løkene i tiden rett etter planting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn.

Sees til neste år
Mange løk kan bli stående i jorda etter at de er avblomstret. La dem være i fred og gi bladene anledning til å visne av seg selv. De vil da som regel blomstre for fullt året etter. I den forbindelse er det helt nødvendig å gjødsle. Gi organisk gjødsel eller kunstgjødsel etter avblomstring, slik at næringen trekker seg ned i løken. På denne måten sikrer du rik blomstring neste vår.