En klassisk skjønnhet med feel-good-garanti

En klassisk skjønnhet med feel-good-garanti

Vår aller mest brukte juleblomst, julestjernen, er et fast symbol på jul, juletid og kan sees nesten over alt. Julestjernen stråler selvsikkert med klare farger og er egentlig dekorasjon i seg selv uten at den trenger å gjøres mye med. Dens botaniske navn reflekterer det samme: Euphorbia pulcherrima, som kan oversettes til Den aller vakreste Euphorbia.

Julestjernen blir av og til omtalt som en diva – en stjerne som ikke tåler særlig mye. Dette er faktisk ganske feil; riktignok skal vi være forsiktig med kulde og trekk her i Norge, men forøvrig er det få planter som tåler miljøet i en stue så godt som julestjernen gjør. Stell julestjernen riktig, følg rådene fra Opplysningskontoret for blomster og planter!

Riktig vanning: Less is more

Julestjernen er faktisk ganske beskjeden av natur, og dette gjelder også vann. Den skal ikke stå i vann og vannes først når den er ganske tørr. Roten kan rett og slett råtne hvis den blir stående våt. Dette vil du kjenne også når du løfter en potte: Til julestjerner bruker gartnerne en svært lett jordblanding, nettopp for at vannet skal renne av. Gule blader er ofte et tegn på for mye vann. “Verken planter eller mennesker liker å være våte på bena – for godt stell med for mye vann er ofte en større trussel for julestjernene enn at de tørker ut», forteller Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter. “Litt vann et par ganger i uken er som regel perfekt. Hvis man bøttevanner, det vil si å senke potten ned i en bøtte med vann og la det renne av, skal man ikke vanne oftere enn en gang i uken. Behovet for vann vil variere etter innetemperatur og hvor mye lys planten får.»

Riktig plassering: Lyst, varmt og ikke i trekk

Julestjernen liker faktisk klima i stuen. Den aller beste plassen er hjemme i huset – den kan settes i alle rom der det er lyst, så lenge den ikke står i trekk. Dagslys er viktig, og julestjernen kan stå både i vinduskarmen og andre steder der det er lyst. I vintermånedene i Norge er til og med direkte sollys helt greit. Den ideelle temperatur er mellom 15 and 22°C, det vil si vanlig romtemperatur. Pass bare på å flytte blomsten unna vinduet hvis du lufter!

Sjekk kvaliteten før du handler

Selv det aller beste stell kan ikke redde en plante som har fått dårlig behandling før den kommer hjem til deg. Derfor bør du sjekke etter beste evne at den ikke står i trekk i butikken, eller at den er utsatt for kulde. Kulde for en julestjerne er allerede under 12-15 grader, så få den pakket godt inn hvis det er kaldt ute!
En annen måte å se etter godt stell er å sjekke at planten verken er dryppende våt eller totalt inntørket. En flott julestjerne har friske blader og gulgrønne små blomster mellom de røde bladene.

Og forresten: Når du kjøper en julestjerne i november eller desember er den allerede godt gjødslet. Under blomstringen trenger den ikke mer næring. Hvis du ønsker å beholde blomsten til neste jul og prøve å få den til å blomstre igjen, kan du begynne forsiktig å gjødsle etter blomstringen, når den begynner med ny vekst.

Bilde 1: Mange fine varianter av julestjerne
Bilde 2: Mange variasjoner i størrelse og sorter med julestjerner
Bilde 3: Klassisk rød, vakker julestjerne
Bilde 4: Adventskrans som ikke er en krans – vær kreativ med tilgjengelige materialer
Bilde 5: Et helt tre av planker og julestjerner – for den kreative

På OBPs bildearkiv kan du finne flere bilder av julestjerner
Det er fritt frem å benytte OBPs artikler og bilder, så lenge dette er markert med kildehenvisning.

 

For mer informasjon:
Kontakt Opplysningskontoret for blomster og planter, Tove Ladstein
E-mail: obp@gartnerforbundet.no
Tlf: 47 47 59 07


Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) gir informasjon om blomster og planter. OBP finansieres av norske blomsterprodusenter og blomstergrossister.

Følg oss også gjerne på Instagram #obpblomster og Facebook Opplysningskontoret for blomster og planter og Julestjerne