Unn deg en frodig februarblomstring

Unn deg en frodig februarblomstring

Hortensia er blant våre mest populære potteblomster. God kvalitet på blomstene og kort vei fra veksthus gjør at plantene får god holdbarhet. Det produseres nesten 2 millioner stuehortensia årlig i Norge, og du finner den herlige planten i salg året rundt.

Du kan velge i mange farger og variasjoner: du finner alltid en ny.

- Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere fargetoner, som rent hvitt, blåtoner, nyanser av rosa og over i mørk lilla. En stor stuehortensia gir deg glede i mange uker fremover. Og så er den så lett å stelle, så lenge den får nok vann, sier daglig leder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Slik får du en Hortensia til å leve lenge:

- Hold den jevnt fuktig. De store blomstene og bladene trekker mye vann, og den bør ikke tørke ut. Du kan gjerne bøttevanne den en gang i blant.

- Hortensia er en “sulten” plante: gi den gjødsel annenhver uke, eller bruk svak gjødsel ved hver vanning. Vi anbefaler gjødsling med surjordsnæring annenhver uke, fra februar til oktober.

- Hortensia trives i stuetemperatur, men kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstien. I slutten av mai kan den plantes i hagen.

- Planten bør stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys, men bør skjermes for sterk sol

Tre ting du bør vite om Hortensia:

1.Hortensia er naturens laksmustest. Den skifter farge etter hvilken pH vannet har. Har vannet en lav pH verdi, blir blomstene blåere.  Mostatt bli den rosa når pH´n stiger. Vannet vi har i springen er ofte basisk, så du vil se at din blå Hortensia langsomt blir mer rosa på sikt. De hvite hortensiaene skifter ikke farge. Nyere sorter lar seg påvirke i mindre grad enn de tradisjonelle.

2.Hortensiaen er opprinnelig fra Sør-Japan. Den vokser i minst 90 forskjellige arter av planten i Kina, Sørøst-Asia, Nord- og Sør-Amerika. De vokser vilt i alle fasonger, alt  fra små busker og store trær til klatreplanter på over 30 meter.

3. Hortensiaen ble oppdaget i Japan av en botaniker i 1786. Det sies at han hadde med seg den unge assistenenten Baret.  Man avslørte senere at Baret egentlig var en kvinne ved navn Hortense. Blomsten ble oppkalt etter henne.