15. januar, tulipandagen

Midt i mørkeste januar kommer de. De første etterlengtede vårtegnene – TULIPANENE! Herlig, friske, og fargesprakende tulipaner bringer våren inn i stuen og hjelper oss med å tenke på at våren snart er her.

Tulipanens dag 15. januar - årets første vårtegn

En så populær blomst som tulipanen, har selvsagt fått en egen dag: Tulipandagen feires fredag 15. januar. Denne dagen markerer starten på tulipansesongen og blomsterforretningene over hele landet vil bugne over av norske friske tulipaner i alle farger.

Tulipaner følger ingen regler - alt er lov

Det finnes mange tradisjoner rundt blomster. Når det gjelder tulipaner er alt lov. Både til hverdag og til fest. Det finnes ingen regler for hvor mange blomster det skal være i buketten. Men én ting er sikkert: Store buketter er absolutt det vakreste. Tulipaner er vakrest i flokk!

Meget populære snittblomster

Visste du at de tulipanene vi kjøper i Norge er produsert av norske gartnere? Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dermed er du sikret friske og holdbare tulipaner du kan glede deg lenge over. Vi kjøper mer enn 75 millioner tulipaner på en sesong.

Bland tulipanene med andre blomster

Tulipanene er meget vakre å blande med andre blomster. På de gamle Hollandske maleriene kan vi se hele våren blandet i en bukett. Prøv å blande en bukett med for eksempel ranunkler, anemoner og mimosa. Kvister fra hagen er også vakre å blande med tulipanene.

Dramatikk og kjærlighet - legenden bak tulipanen

I fra antikkens Persia fortelles det om et forelsket par. Tragedien rammer dem med at den unge kvinnen blir drept av røvere. I fortvilelse rir den unge mannen rett utfor et stup og dør i fallet. Der blodet fra den unge mannen renner ned i jorden, vokser det opp noen vakre røde blomster som ingen har sett før - de første tulipanene. Blomstene hadde en fasong som lignet på en turban og fikk det persiske ordet Toliban.

Tips for bedre holdbarhet

  • Kjøp tulipaner med god utviklet knopp, pass på at knoppene har farge.
  • Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene.
  • Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann.
  • La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene.
  • Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann.
  • Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster.
  • Sett blomstene kjølig om natten, da vil de vare lengre.