Blomsterinspirasjon i januar

Blomsterinspirasjon i januar

Selv om dagene fortsatt er korte og snøen dekker hagen, er det nå tid for å fylle huset med glade farger, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Primula, duften av tidlig vår.

Å komme inn i en blomsterbutikk i januar er som å komme inn i en varm og vennlig fargeeksplosjon. Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

Først ut!

Primula kommer av ordet primus som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula er en tidligblomstrende plante, og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året.

Primula gjør seg også godt sammen i grupper, gjerne flere farger sammen. Den kommer i alle farger; hvit, gul, rosa, rød, fersken, blå, lilla, og nyanser av disse. Pynt med noen gresstrå, bast eller små greiner, gjerne selje med gåsunger.

Norskproduserte Primula.

Interessen for primula er stor i Nord-Europa, og det meste som finnes av Primula i det norske markedet er produsert i Norge. Med en produksjon på 1.6 millioner Primula i løpet av de første vintermånedene er Primula vår 5. største norskproduserte blomstrende potteplante.

Primula også i naturen

Primulaslekten inneholder over 500 arter, og det finnes ville arter av Primula både i Europa, Asia og Nord-Amerika. Det latinske navnet på stueprimulaen er Primula vulgaris. Blomstene dufter mildt og godt, særlig de gule. Primulaen kan settes ut i hagen om våren. Sesongen for denne planten er kort, de er her bare for en liten stund.

Slik steller du Primula

  • Plasseres lyst, men ikke direkte sollys.
  • Lar du planten stå kjølig, vil den holde seg lenger. 18-20 °C er passe, men den tåler fint ned mot 10 °C.
  • Primula må ikke tørke ut. Hold jorden jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.
  • Med mindre du vil ta vare på planten fram til våren, trenger du ikke gjødsle.