Januarblomstring

Januarblomstring

I januar kan vi senke tempoet og ha litt ekstra tid til stueplantene. Primula, Saintpaulia og mange andre fargesprakende tuer står klare for å glede oss i januarmørket. Det er ikke lett å bare kjøpe én - det er for mange farger å velge i!

Januar formidler nye muligheter, nye begynnelser, og noen gode kjenninger, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

En frisk start med Primula

Primula er planten det ikke går ann å kjøpe én av -det er for mange farger å velge i! Opp fra den lille rosetten med blanke, rynkete blader dukker det opp blomster som kan ha all verdens farger, og det er godt at det er plass til flere planter i vinduskarmen. Primula er en plante som har kort sesong som stueplante, den er her som en fargeglad humørspreder i januar. Sett plantene kjølig om natten for best holdbarhet (den klarer fint ned til 10-12 plussgrader), og hold jorden jevnt fuktig.

Saintpaulia – planten med fløyelsblomster

Saintpaulia er nok mest kjent for sine blå blomster, men den har mer å by på og finnes blant annet i lyserosa, cerise og rødfiolette toner. Sett en plante eller tre på stuebordet eller på kjøkkenet, der du kan se blomstene på nært hold. Denne stueplanten er en «stayer» i norske stuer, og det er ikke rart siden det er vanskelig å få en mer lettstelt plante. Den trenger ikke mye lys, slik at du kan ha den i vinduskarmer der få andre planter klarer seg. Den vil heller ikke ha mye vann, og er super hvis du vil ha blomstring i vinduet selv om du lett glemmer å vanne, tipser OBP

Skulle bli hjortemat for tysk baron

De fleste planter har blitt brakt til Europa fra andre verdensdeler med oppdagere. Saintpaulia kom i stedet til Tyskland med baronen Walter von Saint-Paul-Illaire, som ville bruke den til å lokke hjortene nærmere jaktvillaen sin. Han hadde nemlig sett at antilopene spiste på planten i Afrika. Forsøket gikk dårlig fordi planten ikke trivdes ute. Han tok den i stedet inn i veksthus, og slik ble den etterhvert en kjent blomst i hele Europa. Saintpaulia heter egentlig Usambarafiol på norsk, siden den kommer fra Usambra i Øst-Afrika, men det botaniske navnet Saintpaulia brukes nesten alltid. De siste årene har også Chirita vært å finne i butikkene, dette er et ganske nytt "søskenbarn" av Saintpaulia, som har lengre blomsterstilker og trompetformede blomster i hvitt og lyst lilla. 

Stell av januarblomster

Pass på at stueplantene får tørke opp litt mellom hver gang du vanner. Alle planter har godt med gjødsel i jorden når de kommer fra gartneriet. Planter som allerede blomstrer og bare blomstrer en gang, trenger derfor ikke tilskudd av gjødsel hjemme hos deg. Dette gjelder for planter som Primula, Krysantemum og Gerbera. Skal planten begynne å vokse igjen eller danne nye blomsterknopper, slik som Saintpaulia og Pelargonium, kan du begynne å gi halv dose flytende gjødsel annenhver uke fra mars. De fleste grønne planter (planter som har dekorative blader hele året, slik som palmer og Fredslilje), har ikke begynt vekstsesongen enda, og trenger heller ikke ha gjødsel før i mars.

 

Januarblomstring
Primula

Lekker Primula med doble blomster

 

Januarblomstring
primula_aucalis-2.JPG

Lag plass i vinduskarmen til Primula, denne planten har blomster i mange flotte fargekombinasjoner

 

Januarblomstring
Saintpaulia

Saintpaulia er planten for deg som glemmer å vanne.

 

Januarblomstring
Saintpaulia3

Blomstene hos Saintpaulia finnes også i rosa

 

Chirita har lengre stilker og søte, trimpetformede blomster