Hagedesignerens beste tips

Hagedesignerens beste tips

Slik skaper du hagen i dine drømmer

Med noen enkle grep kan du skape en hage som ser ut akkurat slik som de bildene du har i hodet, men som du ikke helt klarer å realisere. Opplysningskontoret for Blomster og Planter vet hva som skal til for å skape en flott hage.

Begynn med å se

Hagen skal passe til huset og terrenget.  En skråning kan bli hagens fargeklatt.
 
Hagedesignerens beste tips
Bed i skråning

Ved et gammelt frukttre skaper du hagens skyggeplass, med plass for en romantisk benk eller hengekøye.
Ta vare på gamle trær, er oppfordringen fra ekspertene. Det tar mange, mange år å få et tilsvarende tre.

Lag en plan
Tenk gjennom hva slags hage du vil ha, er rådet fra OBP. Ønsker du en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker? Vil du ha en hage som krever mye arbeid, eller som klarer seg selv?

Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha, lager du en skisse av hagen i riktige proporsjoner. Ta mange kopier av grunnrisset ditt, så har du et godt utgangspunkt for videre planlegging. Deretter lager du en ideskisse for beplantning.

Mikroklima
Hagen er en egen liten klimasone, der hekker, gjerder og husvegger er med på å bestemme hva som trives hvor. Legg merke til hvor det er sol om morgenen, midt på dagen og om ettermiddagen/kvelden. Finn skyggestedene, der solen sjelden eller aldri når frem. Finn ut hvor det er tørt, hvor det er fuktig. Noter deg også hvordan vindforholdene er.

Hagens områder
Nå er det på tide å bestemme seg for detaljene. Hvor vil du drikke morgenkaffe? Dekke middagsbord? Hvor vil du være skjermet fra omgivelsene? Hvor skal det være åpent? Tenk årstider, prøv å planlegge så du får blomstring hele sesongen. Tenk på høstfarger og bær som er spiselige for fugler og mennesker. Skap noen blikkfang.

Utformingen
Unngå smale bed langs husveggen. Lag bed med litt størrelse og kanskje med en buet kant. Det er bedre med få store enn mange små bed. Plant store planter innerst mot midten av bedet eller inn mot veggen. I midten plasserer du de halvhøye plantene og i forkant de lave. Plant i grupper på 3, 5 eller 7 osv.

Riktig plante på rett sted
Størst suksess får du ved å velge planter som vil trives ut i fra forholdene i hagen din. Er du i tvil så spør i ditt lokale planteutsalg.