Junistauder

Junistauder

Fyll hagen med blomstrende, lettstelte stauder. Stauder er valget for frodige, lettstelt hage!

Staudene gir farge og innhold til hagen

Lyst på frodige planter og blomstring i hagen hele sesongen? Det store utvalget av stauder gjør at vi kan få en hage med et spennende innhold fra april til  oktober. Stauder trives under ulike forhold, slik at du kan finne favoritter både til den soltørre plassen og det skyggefulle hjørnet. Stauder krever lite og gir mye tilbake; de er de som gir innhold til hagen. Stauder er flerårige planter;  de visner ned om høsten men overlever vinteren og blomstrer på nytt hvert år. 

Junistauder

Staudene som blomstrer nå i juni er noen av de mest kjente og kjære; Akeleie, pioner, ballblomst, Hageblåpute og Løytnantshjerte. Det kan ligge mange minner bak disse plantene; bestemors hage, skoleferie og lange sommerdager. Du trenger ikke ha en romantisk hagestil for å ha disse plantene; de blir flotte overalt! De lave, putedannende plantene Hageblåpute og Hagesildre kan henge ned fra en liten støttemur eller bre seg utover i et steinbed med strenge former. Akeleier er flotte i potte; gjerne i kombinasjon med prydgress, Alunrot eller Hosta.

Stell av stauder

  • Plasseres i sol eller halvskygge
  • Gi dem vann de første par ukene etter at de er nyplantet. Når de har etablert seg, trenger de sjelden ekstra vanning
  • Stauder er ikke like næringskevende som sommerblomster. De setter allikevel pris på om du blander inn gjødsel i jorden når du rydder i blomsterbedet på våren. Kugjødsel gir både næring og gir bedre jordstruktur.
Junistauder
Akeleie, Aquilegia

Akeleier er et "must" i hagen. Akeleieblomstene sitter på lange stengler, slik at de "svever" over det luftige bladverket. Blomstene finnes i hele spekteret av farger, og akeleie blomstrer fra juni til uti juli. Lar du frøstandene stå, vil planten spre seg med frø.

Junistauder
Duppesoleie. Ranunculus aconitifolia 'flore pleno'

Duppesoleie, eller hvite dupper (Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno') er en nydelig staude som har små, fylte hvite blomster i juni.  Etter at den har blomstret av vil bladene visne delvis ned, men den er vel verdt å dyrke allikevel. Sett den i et blomsterbed hvor det er andre planter som kan overta fokuset. Duppesolie klarer seg fint på steder med endel skygge. 

Junistauder
Lytnantshjertehvitt.jpg

Løytnantshjerte (Lamprocapnos spectabilis) er en annen selvskreven staude i hagen. Den har vanligvis rosa og hvite blomster, men finnes også i rent hvitt.  I likhet med Duppesoleie kan bladene naturlig visne ned etter blomstring selv om den får godt stell. 

Junistauder
Humleblomst, Geum, 'Flames of passion'

Humleblomst (Geum) er mest vanlig i oransje, rødt eller gult. Her er sorten 'Flames of passion' i  rosa og oransjegult

 

Junistauder
Hageblåpute, Aubrieta

Hageblåpute (Aubrieta) er en forsommerblomstrende, lav staude. Den er bare 5 cm høy, men får tett i tett med blomster i mai og juni. Plant den på et sted med mye sol og god drenering i jorden.

 

Junistauder
Hagesildre, Saxifraga ardensii

 

Hagesildre, Saxifraga ardensii, er lave stauder som sprer seg utover i fine tepper. Den trives på steder med mye grus og god drenering. Hagesildre blomstrer fra mai og utover i juni.

Junistauder
Orientvalmue

Lysende rød Orientvalmue (Papaver orientale) blomster fra slutten av juni. Orientvalmue har blomster i rødt, oransjerødt, lyst rosa eller hvitt. Blomstene sitter i toppen av stengler som hever seg over de flikete og stivt hårete bladene. 

 

Junistauder
Emeilerkespore (Corydalis omeiana)

Emei-lerkespore (Corydalis omeiana) eren staude med blomster i blåeste blått. Den blir 30 cm høy og blomsterer i juni. Etter blosmtringen kan også denne få visne blader. Ikke la det stoppe deg fra å dyrke denne blå perlen. Emeilerkespore kan spre seg ut i fine felter under trær og busker eller i et blomsterbed, og er kåret til Årets staude 2014 av Staudegruppen.