Nemmen for noen søte Nelliker

Nelliker har en gammeldags sjarm, men passer like godt til dagens hagetrend; den er passe søt, veldig lettstelt og blomstrer lenge!

For grekerne var dette gudenes blomst, og også her i landet var vi lange tradisjoner for å bruke nellik som snittblomst og hageplante. Den lange holdbarheten gjør den super i buketter, og som sommerblomst blomstrer den sommeren igjennom. Mange nelliker dufter mildt og godt.

Solelskende og lettstelte sommernelliker

Det finnes flere arter av nellik som brukes som sommerblomster hos oss. De vanligste er Kinanellik (Dianthus chinensis), Busknellik (Dianthus barbatus), og hagenellik (Dianthus caryophyllus). Busknelliken kan bli opptil 60 cm høy og har blomstene samlet i halvrunde blomsterstander. Blomstene er ofte tofargede. Kinanellik kalles også sommernellik, og er lavere og mer spinkel. Blomstene sitter en og en. Hagenelliken er noe støre enn kinanellik, og har ofte fylte blomster. Både Kinanellik og hagenellik har et vokselag på bladene, slik at de nesten ser gråblå ut. Vokslaget er en beskyttelse mot solen, slik at plantene ikke så lett tørker ut. I dag er de forskjellige artene krysset med hverandre, slik at mange skjønne nye hybrider er på markedet.

Nellik i blomsterbed

I likhet med sommerblomstene er også de flerårige nellikene glad i sol og næringsrik, men sandholdig jord. De passer godt på et sted hvor de kan bre seg utover kanten på en mur, trapp eller lignende. De fleste nelliker har rosa, hvite eller røde blomster. En av de flerårige nellikene er Fjærnellik (Dianthus plumarius) som har duftende, lett frynsete blomster i rosa. På tysk heter fjærnellik Pinksten, og i England forkortet de dette til pinks, som fortsatt er det engelske navnet på planten. OBP forklarer videre; -Dette gav også det engelske navnet på fargen rosa, altså pink!

gratianopolitanus= pinsenellik (caesius). Teppedannende. Blomstrer tidligere enn de andre artene, allerede fra slutten av mai.

Stell av nelliker

  • Nelliker er solelskere, men blomstrer fint også i halvskygge
  • De foretrekker jevn vanning, men tåler noe tørke
  • Nelliker i blomsterbed liker lett, men næringsrik jord

 

 
Nemmen for noen søte Nelliker
Pottenellik (Dianthus) Sunflor 'Esta'
 
 
Nemmen for noen søte Nelliker
Fjærnellik (Dianthus plumarius)
 
Nemmen for noen søte Nelliker
Nellik (Dianthus) 'Odessa Pierrot'
   
Nemmen for noen søte Nelliker
Nellik (Dianthus)