Roser i bryllupsstemning

Roser i bryllupsstemning

Den er en ener blant snittblomstene, og den blir brukt til alle anledninger. Men rosen er først og fremst en kjærlighetsblomst, og den er det naturlige førstevalget når vi nå går inn i den store bryllupssesongen. Opplysningskontoret for blomster og planter har derfor valgt snittrosen som månedens blomst i mars.

Roser i bryllupsstemning

Den er en ener blant snittblomstene, og den blir brukt til alle anledninger. Men rosen er først og fremst en kjærlighetsblomst, og den er det naturlige førstevalget når vi nå går inn i den store bryllupssesongen. Opplysningskontoret for blomster og planter har derfor valgt snittrosen som månedens blomst i mars.Roser i bryllupsstemning 

 

Roser gjennom tidene

Rosen er kjent helt tilbake til flere tusen år før Kristus, og den har i all tid vært omspunnet av myter. Kronblader av rosen ble tillagt mystiske krefter, og historien forteller at dronning Kleopatra av Egypt dekket gulvene i palasset sitt med kronblader fra roser hver dag. I blomsterspråket, som har sitt utspring i Orienten hadde roser en sentral plass som budbringer av kjærlighetserklæringer. Bruk av blomster for å formidle hemmelige beskjeder ble for alvor tatt i bruk i Europa på 1800-tallet. I en tid hvor all kontakt mellom unge kvinner og menn skjedde på en mer diskré måte enn i dag, og gjerne med anstand, hadde man behov for å sende hemmelige beskjeder til sin utvalgte som bare han eller hun kunne tyde. Rosen er vår mest brukte kjærlighetsblomst.

 

Roser i Norge

Roseproduksjonen i Norge hadde sin spede begynnelse på starten av 1900-tallet, men det var først i 1930-årene at produksjonen fikk en utbredelse av økonomisk betydning. Etter 1960 økte produksjonsarealet betydelig, noe som i første rekke skyldtes at en fikk sorter med bedre holdbarhet og yteevne enn de gamle. Roser er vår nest største snittkultur med en produksjon på rundt 25 millioner roser årlig, fordelt på mer enn hundre rosesorter. Norske rosepakker er merket med et eget merke som viser at de er produsert i Norge, og norske gartnere bestreber seg kontinuerlig på å lage en topp kvalitet på sine roser.

 

Roser til alle anledninger

Snittroser brukes til alle anledninger og livets faser. Ved familiebegivenheter som dåp, konfirmasjon, fødselsdager, bryllup og begravelse brukes roser. De siste årene har også røde roser blitt stadig mer brukt av de unge i anledning Valentinsdagen. Rosen er den mest klassiske av alle blomster, og den brukes også svært ofte som gave.

 Roser i bryllupsstemning 

Rosen ”Ingrid Alexandra”

I en produksjon av snittroser oppstår det fra tid til annen mutasjoner, roser som er forskjellige fra den sorten man dyrker. Våren 2003 dukket det opp en interessant mutasjon hos Selvåg Gartneri i Stavanger. Denne rosen viste seg å være sterk og voksevillig, og hadde veldig god holdbarhet. Rosen, som ennå ikke hadde fått navn ble satt i produksjon. Våren 2004 skulle prinsesse Ingrid Alexandra døpes, og ideen om å kalle opp rosen etter prinsessen ble lansert. Kongefamilien ble forespurt om tillatelse til å bruke navnet, noe de stilte seg positive til. 3000 ”Ingrid Alexandra”-roser ble bestilt til dåpen, og denne nydelige rosa rosen med grønnlig skjær og mange ekstra knopper prydet Slottskapellet dåpsdagen. Det er en betydelig produksjon av rosen ”Ingrid Alexandra” i dag.

 

Rosetips

·                    Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.

·                    Fjern bladene nederst på stilken. Det skal ikke være blader i vasevannet. Blader i vannet fører til flere bakterier og redusert holdbarhet. Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.

·                    Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Et holdbarhetsmiddel skal gi næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt. Følg anvisningen på posen.

·                    Bruk rene vaser. Bakterier er vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.