Klokker -sommerens budbringer

Klokker -sommerens budbringer

Få andre blomster kan vekke frem så søte sommerminner som klokken, melder Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Klokke (Campanula) er for mange symbolet på sommeren. Den mest kjente sommerblomsten i klokkefamilien er betlehemsklokke (Campanula isophylla) og hvis du steller den riktig vil betlehemsklokken blomstre med sine hvite eller himmelblå blomster gjennom hele sommeren.

Klokke - Campanulaens opprinnelse

Campanula har sin opprinnelse i Alpene, de østlige middelhavslandene og Kaukasus. Noen få viltvoksende arter vokser i nordlige regioner, og hos oss er blåklokke den mest kjente klokkeblomsten. Campanula kommer av det latinske ordet campa, som betyr klokke.

Tips til stell

Betlehemsklokke finnes med hvite eller himmelblå blomster. Planten trives best i halvskygge, men klarer også plassering i skygge, noe som gjør den spesielt godt egnet ved nordvendte og overbygde inngangspartier. Planten har en hengende voksemåte og er derfor fin som ampelplante, men bør plasseres litt skjermet mot vær og vind.

Betlehemsklokke må ikke tørke ut og vil ha litt gjødsel en gang i mellom. Hvis man er flink til å knipe de visne blomstene, vil planten blomster gjennom hele sommeren. Betlehemsklokken er den mest blomsterrike Campanulasorten vi har.

Norske planter

Fra begynnelsen av april kan vi se de første klokkene i salg i blomsterbutikkene. I Norge blir det produsert ca. 200.000 betlehemsklokker. At plantene er produsert i Norge betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterbutikken og hjem til deg. Dermed er du sikret friske og holdbare planter du kan glede deg lenge over.

Dekorasjonstips

Mai er måneden for hyggelige merkedager som konfirmasjon, bryllup og nasjonaldag, og betlehemsklokken er nydelig å bruke i dekorasjoner eller som pynt på bordet. Mindre grupper i kurver eller flere planter satt utover bordet i hver sin potte er en dekorativ måte å pynte festbordet på. Etter festen kan blomstene plantes ut i krukker og bed.

Ønsker du et romantisk preg i stuen kan betlehemsklokken brukes som potteplante inne. I boligen bør betlehemskokken plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Det er viktig å holde planten jevnt fuktig da den ikke liker å tørke ut.