Lykke med ampler

Lykke med ampler

Sommerblomster med slyngende og utbredt vekst egner seg er ypperlig til ampler. De tar ingen gulvplass, og helhetsinntrykket av uterommet blir også bedre når høyden blir utnyttet

Nordmenn har fått øye for ampelplanter de senere årene. Inspirasjonen kommer først og fremst fra landene rund Middelhavet som blitt et populært reisemål for oss Nordmenn, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Når planten kan henge fritt fra en ampel, etterlignes dens opprinnelige vekstmåte.


Slik lykkes du med ampelplanter

Det som er alfa og omega for å lykkes med en ampelplanting er størrelsen på selve ampelen.

 

Det beste resultatet får du ved å velge en ampel fra 28 cm i diameter og oppover. Ampelen er da stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring.

 

Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er viktig at ampelplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel.

 

Siden det er et begrenset jordvolum i en ampel bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.

 

Sist men ikke minst; husk å vanne hver dag hvis ampelen ikke henger i det fri og får regn.

Hvis du følger disse enkle rådene, vil ampelen bli frodig og blomsterrik, og du får en langvarig blomsterglede gjennom hele sommeren.

Eksempler på gode ampelplanter

 
Lykke med ampler
Femtunge (Scaevola) og Superpetunia. Blå eller hvite blomster på lange stilker. Plasseres solrikt til halvskygge. Tåler godt regn og kjølig vær. Blir finere og finere utover sesongen.
 
Lykke med ampler
Hengepelargonium
Lykke med ampler
Lobelia, en kjent og kjær klassiker som fortjener å bli brukt litt mer. En elegant ampelplante som trives godt i sol til halvskygge.

Til toppen

Forsiden