Tyvstart våren på trappen

Tidlig på våren klør det i fingrene etter å plante i krukker og urner. Nattefrosten kommer og går, men stemor, løkblomster og ranunkler klarer godt noen minusgrader, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tyvstart våren på trappen

Stemor plantet sammen med løkvekster, for eksempel påskeliljer, vil gi en skikkelig fargerik vårstemning ute på trappen.

Planter på klisterføre

Tyvstart våren på trappen
Stemor (Viola wittrockiana)
Tyvstart våren på trappen
Ranunkel (Ranunculus)
Tyvstart våren på trappen
Påskeliljer 'Tete a tete' (Narcissus)

Stemor, ranunkler og løkblomster er blomster som tåler noen kuldegrader. Selv om plantene kan virke litt slått ut etter en frostnatt eller to, vil de snart reise seg igjen. Blir det frostnetter over en lengre periode, er det likevel sikrest å flytte dem inn. Da er krukker helt supre å plante i, fordi de lett kan flyttes på.

Tåler minus 5C°

Stemorplantene tåler godt vårens skiftende temperatur, helt ned til minus 5C°. Men stemor tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning.

Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting. Visne blomster plukkes bort etter hvert, dette vil forlenge blomstringen.

Etter avblomstring kan stemor klippes ned, og ut på sommeren vil de igjen komme med et nytt flor.

Tyvstart våren på trappen
Stemor foretrekker plassering i sol eller halvskygge.

Små påskeliljer

‘Tete-à-tete’ er en liten plante sammenlignet med andre påskeliljer, for de blir bare 12-14 cm med to eller tre gyllengule blomster.

Denne påskeliljen er faktisk så populær at det er den fjerde mest solgte påskeliljen i verden. De gule påskeblomstene er lette å passe, sørg bare for å vanne med jevne mellomrom.

Etter avblomstring kan ‘Tete-à-tete’-løkene plantes ut i bedet. Jorden bør være godt drenert. Løken samler næring fra bladene for neste års blomstring, derfor må de få visne helt. Blomsterstenglene skal klippes helt ned.

‘Tete-à-tete’ er enkel å dyrke i full sol eller delvis skygge. Løken formerer seg villig, så den bør deles hvert 5-10 år for å hindre for mange løker.

Tyvstart våren på trappen
‘Tete-à-tete’ tåler litt frost.

Til toppen

Forsiden