En fargerik høst

Fantastiske farger på frukt og blad er med på å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

En fargerik høst 

Kalde høstnetter og klare dager

Mange planter har blader som flammer opp i gule, bronsegyldne, oransje, røde og fiolette farger. Hvor sterke fargene er og hvor lenge de holder seg, er avhengig av jordbunnsforholdene og værgudenes humør. Kalde høstnetter og klare dager gir sterkere farger enn grått og overskyet vær.

Høst er også plantetid

Om høsten, før frosten kommer, er det bra å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr.

En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer raskt i gang om våren. Bruk plantetipsene nedenfor, og du kan glede deg over en fargerik høst neste sesong. 

Tips til planter med god høstfarge:

En fargerik høst

Sargenteple frøkilde Ås E (Malus toringo var. sargentii fk. Ås E) blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Bladene får en lysende gul høstfarge.

Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Trives på kalkholdig jord, passer som levegg og til klipt og fri hekk.

En fargerik høst

Hvitrogn frøkilde Ås E (Sorbus koehneana fk Ås E) får store hvite frukter tidlig om høsten. De blir en flott kontrast til de kraftig røde fargene bladene får utover høsten.

Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer, og på den måten få plass i de minste hager. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe eller lag en en frittvoksende hekk.

En fargerik høst

Svartsurbær ’Hugin’ E (Aronia melanocarpa ’Hugin’ E) har en grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de flotte høstfargene.

Planten egner seg godt til lav, fri hekk, i gruppe og som frittstående. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives i sol/halvskygge.

En fargerik høst

Sibirlønn frøkilde Sauherad E (Acer tataricum ssp. ginnala fk Sauherad E) har en sprakende rød høstfarge på bladene og fargerrike frøstander.

Sibirlønn kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst, og trives best i lett jord og med mye sol.

En fargerik høst

Hjertetre frøkilde Gøteborg E (Cercidiphyllum japonicum fk. Gøteborg E) er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett.

Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker.

Hjertetre passer i middels store hager.

Grønnfargen forsvinner
Plantene inneholder ulike fargestoffer og det vanligste er klorofyll. Om høsten er det større nedbrytning av klorofyll enn nydanning, og dermed forsvinner grønnfargen fra bladene. Når mengden av klorofyll brytes ned, blir de andre fargestoffene mer synlige.

 

Tilbake til Nyhetsarkivet  Til toppen