Oktober i hus og hage

Oktober i hus og hage

Når oktober kommer er høsten virkelig over oss. Frosten har kommet de aller fleste stedene i landet, og hagen har gått til ro for vinteren. Vil du ikke inn helt enda, er det koselig å sette hagemøblene inn i en lun krok, ta med et pledd og en kopp med noe varmt i, og nyte den klare luften. Ta med varmt sitteunderlag og gode klær, pynt med lys og gled deg over at også høsten har mye godt i seg.

Nå har vi tid til potteplantene 

Høsten gir tid til innekos, og til å se over hvordan det går med plantene i vinduskarmen. Begonia, både som blomstrende og som grønnplante, er høstens retroplanter. Prøv en tøff kongebegonia eller en yndig, rosa Hiemalisbegonia, alt etter dagshumør! Begoniaene vi har idag har god holdbarhet og gode farger, og passer inn enten du har romantisk eller stramt interiør. Planten er lettstelt, den vil heller ha litt for lite vann enn for mye. Jevn fuktighet er best. Sett den så lyst som mulig, og gi de blomstrende typene gjødsel en gang i måneden. De som bare har grønne blader trenger lite gjødsel nå i vinterhalvåret.

En annen kjent og kjær plante som vi har sett til salgs lenge allerede er Alpefiolen. Den er ikke bare er en juleblomst, men også en høstblomst som også kan brukes ute i krukker frem til det blir mer enn ca -3 grader. 

HVis du lar liten plass i vinduskarmen og allikevel vil ha blomster, er det en god ide å bruke en passe stor bolle eller et fat, og sette flere potter sammen. Prøv for eksempel med Alpefiol i midten og dekorative, hengende Eføy eller Pletter i luften (Mehelnbeckia) rundt. Det er lurt å velge planter som har samme behov for vann. Velger du Ildtopp eller Calandiva i midten, som trenger lite vann, er det stilig med små skulpturelle sukkulenter som Echeveria rundt. For å skjule de svarte pottene kan du bruke mose eller pakkende med "pyntehår" som finnes i mange ulike farger. 

Rydd opp i hagen før vinteren

  • Har du ikke gravd opp georginer (Dahlia) som du vil ta vare på til neste år, er det absolutt siste frist nå. Rotknollene kan klare seg selv om bladene har visnet. Grav dem forsiktig opp, klipp vekk bladene og la knollene tørke inne på avispapir før du lagrer dem tørt, mørkt og kjølig.
  • Etterhvert som frosten setter inn, vil også plantene i krukkene visne. Tøm krukkene, vask dem og sett dem inn i en bod eller kjeller. Må de stå ute, sett dem oppned eller dekk potten med plast slik at det ikke samler seg vann oppi som fryser. 
  • Når det er frost i gresset skal det ikke klippes og ikke gjødsles. Prøv også å unngå å gå på plenen mens det er rim i det. Er det mye løv på plenen er det lurt å rake opp dette før snøen kommer. Plenen trenger ikke være ren for løv! Løv er bra både for meitemarken, for jordstrukturen og for næringsinnholdet i jorden.
  • Det er for tidlig å dekke til vintergrønne planter som Tuja og Sypress. Dekking av vintergrønne vekster beskytter mot sol, ikke frost. 
  • Planter som er lite hardføre kan dekkes med strie for å bli mindre utsatt for vind og barfrost, men det beste er å dekke med snø rundt planten i løpet av vinteren. 
  • Rydd inn nips, lykter, gnomer og lignende fra hagen.
  • Det er ikke for seint å legge blomsterløk. Grav en passe dyp grop (3x løkens høyde) og legg løkene med toppen opp. Fyll på med kukompost og sandblandet jord, som gir både næring og god drenering.  

Fargerik finale i hagen

Busker og trær forbereder seg på vinteren ved å gi oss en fargesprakende finale i farger.

Det fargesprakende høstshowet skyldes at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen. Den gylne gule fargen på høstbladene kommer fra stoffet karoten. Hos mange trær og busker finnes det karoten i bladene hele sesongen, men fargen har vært skjult av grønnfargen fra klorofyll. Karoten brytes ikke så lett ned som klorofyll. Det blir igjen i bladene selv om klorofyllet forsvinner, og slik ser vi at bladene skifter farge fra grønt til gult.

De røde høstfargene i bladene kommer fra stoffet anthocyanin. Dette finner vi mange steder i naturen. Det finnes blant annet i røde epler og annen moden frukt, og i blader. Når klorofyllet brytes ned, vil det bli mer sukker i bladene. Dette sukkeret gir økt produksjon av de røde anthocyaninene.  Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet.

Prydbusker og trær med fine høstfarge

Junisøtmispel, sibirlønn, spisslønn, hvitrogn, rogn, amerikahagtorn, aronia, hjertetre,  høstberberis, høstaralia, kattebusk, Villvin, hjortesumak, vingebeinved, svartsurbær

Oktober i hus og hage
Hagecyclamen i skål

Alpefiol (Cyclamen) i flere farger er satt i et fat

 

Kongebegonia, Begonia rex har mange tøffe bladfarger. Her er potten myket opp med rosa strikk

 

Stuehortensia 'Avantgarde' er høstens nyhet! Den er oppstammet slik at den kan stå i en kukke på gulvet, og har store, fluffy blomsterstander i lyserosa

 

Hiemalisbegonia er høstens retroplante! Den er lettstelt og passer perfest til Halloween-feiringen. Lag ksoelig stemning inne med nye planter i vinduskarmen!

 
Oktober i hus og hage
Høstløv

Løvet er en ressurs! Rak det meste opp fra plenen og legg det i komposten. Det gjør ingenting om det blir liggende litt igjen, det blir mat til meitemarken, som forbedrer jordstrukturen. 

Oktober i hus og hage
Legge blomsterløk

Det er ikke for seint ålegge blomsterløk. Grav en grop, legg løkene me toppen opp og fyll på med kukompost og sandblandet jord.

Oktober i hus og hage
Rosenype med rim_red.jpg

I oktober legger rimet seg. Nyt naturens flotte høstfarger før vinteren setter inn

Oktober i hus og hage
Gresskar

Lyng og gresskar hører med til høstens Halloween-feiring