Rosa og rød retro

Rosa og rød retro

Høsten er her, og det er tid for innekos.

Vinduskarmene får farge med retroplanter som Begonia, Alpefiol (Cyclamen) og Hortensia. Gjør også plass til nykommeren Princettia®, den rosa stjernen som du bare får tak i nå om høsten, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).Begonia har lenge vært utenfor rampelyset, men er nå tilbake med større og mer fylte blomster. Både blomstrende begonia og kongebegonia (Begonia rex) er sterke trendplanter denne høsten sier OBP. Vi ser også mer til grønne planter som Pletter i luften (Muehlenbeckia), Porselensblomst (Hoya), og ulike typer Rosetturt (Echeveria).

På samme måte som gamle bruksgjenstander tas fram igjen, kommer de tradisjonsrike blomstene tilbake igjen i nye og forbedrede farger. Høst og vinter er en tid for tradisjoner, og når det gjelder farger holder vi på de mørke vinrøde og varme rosalilla tonene. Blomsterpottene skal skinne i messing og gull i høst, eller ha strikkemønster eller dyremotiver som ugler, reinsdyr, øyenstikkere og ulver. Denne sesongen er bruk av bokstaver som «h o m e» nesten ute, mens vi fortsatt ser mer av dyremotivene.

Princettia®, den rosa høststjernen

Princettia® kom på markedet for bare få år siden, og har raskt blitt populær med sine søte, rosa blomster. De slanke høybladene kan minne om barnas store hårsløyfer. Princettia® er en egen variant av planten vi kjenner som julestjerne (Euphorbia pulcherrima). Man har krysset inn andre typer Euphorbia, og fått en plante som er mer lubben og har flere blomster, forklarer OBP. I Sverige kalles planten "høststjerne", noe som spiller på at den er i salg i oktober og november. Det passer godt, da det er i disse mørkeste månedene vi trenger denne strålende stjernen som mest!

Stell av stueplanter om høsten

  • De fleste stueplantene liker seg best i lyse vinduer i vinterhalvåret. Det gjelder spesielt for planter som skal vare vinteren igjennom, som kongebegonia og «Pletter i luften»
  • Unngå å sette planter midt i trekken fra varmepumper, radiatorer og stråleovner.
  • Vent til jorden har tørket litt opp før du vanner, og pass på at det ikke blir stående vann i pyntepotten over lang tid.
  • Du trenger ikke gi gjødsel til planter som kastes etter blomstring, som Krysantemum, Cyclamen og stuehortensia. Planter som skal vare lenger gjødsles en gang i måneden.

 

Rosa og rød retro
Princettia®

Princettia® er en rosa solstråle av en plante, som kommer i btuikkene i oktober

Rosa og rød retro
Princettia®

Princettia er potteplanter for prinsesser i alle aldrene!

Kongebegonia, Begonia ex, er høstens trendplante sammen med blomstrende Begonia. Dette er planter som har vært ute av rampelyset en stund, men somnå er på full fart tilbake i trendbildet. Kongebegonia har blader i forskjellige fargetoner mellom grønt, rosa, og over i nesten svart mørkerødt.

Begonia passer godt inn i høstenes fargebilde, med sine røde blomster. Her er den sammen med en annen retroplante; potterosen.

Rosa og rød retro
Stuehortensia 'Avantgarde' er oppstammet

Stuehortensia går i høyden! Sorten Avantgarde klan bli over en halv meter høy, og har en stor blomsterstand i lyserosa.

Rosa og rød retro
Alpefiol, Cyclamen

Alpefiol (Cyclamen) er en førjulsplante med elegante blomster som lyser opp i vinduet.

   

Pynt opp i vinduskarmen med små Calandiva og lys i matchende farge.

Rosa og rød retro
Alpefiol, Cyclamen

Alpefiol (Cyclamen) finnes også med lekkert mørkerøde blomster.

Rosa og rød retro
Peperomia med røde blader og Pletter i luften (Muehlenbeckia)

Bladene hos Pletter i luften (Muhelenbeckia) er florlette og blir utrolig dekorative både alene og som selskap til planter med annen bladform. Her er den sammen med rødbladet Peperomia. De to plantene understreker hverandre. Legg merke til de matchende pottene i trendy sølv

Rosa og rød retro
Begonia

Begonia er tilbake! Planter som Begonia fungerer som bro mellom generasjoner; de knytter oss til tidligere generasjoner.