Hagecyclamen -fargesterk nykomling

Hagecyclamen -fargesterk nykomling

Cyclamen er kommet i ny utgave. Sorten ‘Canto’ er kastet ut fra stua; - Bruk den i krukkene ved inngangspartiet!

 

Hagecyclamen ser ut slik vi kjenner cyclamen fra tidligere, men den tåler lavere temperatur. Den nye tøffe cyclamen brukes i ute i krukker og bed. De fargesterke og grasiøse blomstene hos hagecyclamen vil lyse opp og gir ny giv til høstkrukkene.

Tåler norsk høstklima

Cyclamen, eller alpefiol som vi kjenner den som på norsk, er en velkjent og kjær høstblomst. Hagecyclamen ‘Canto’er mer hardfør enn sortene som brukes innendørs. Den har noe mindre blomster enn vanlig cyclamen, men til gjengjeld tåler hagecyclamen å stå ute i norsk høstvær. Hagecyclamen kan klare 3 minusgrader, men vil gjerne stå lunt fra den verste nordavinden. - Norsk hagecyclamen er et godt alternativ om du vil ha et nytt og friskt alternativ til den vanlige høstlyngen, forteller OBP.

Svevende sommerfugler

Blomstene hos cyclamen ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, og når blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene. Hagecyclamen passer inn i høstens trend ‘Flower fusion’, som er inspirert av etniske mønstre og varme farger fra fjerne himmelstrøk.

Romantisk rosa eller klassisk hvit

Blomstene hos cyclamen finnes i mange fargenyanser, fra hvitt til mørk lilla og dyp rød. Du kan bruke cyclamen i krukkene uansett hvilken stil du foretrekker. Hva med dyp rød cyclamen sammen med de røde, oransje eller gule fruktene til spansk pepper (Capsicum)? Eller hvite cyclamen i selskap med de sølvgrå bladene til karriplante (Helichrysum)? Denne planten dufter mild karri om du gnir på bladene, og passer fint sammen med de elegante cyclamenblomstene. Om du vil ha en mer romantisk stil, prøv med noen søte asters og dekorative pyntekål sammen med cyclamen i rosa og lilla. Bruk hengende greier av eføy eller "Pletter i luften" (Muhlenbeckia) rundt krukken, det gir et fint helhetsinntrykk, tipser OBP.

Plantetips fra OBP

- Bruk store nok potter.

- Overflødig vann må ha mulighet til å renne ut av krukkene, og dette gjøres best ved å bruke lecakuler i bunnen og gjerne et lag med filt eller tøy over for å unngå at jord kommer ned i bunnen og tetter hullene.

- Fyll krukkene med ny, god jord.

- Vann godt før temperaturen går mot null, ved dagtemperatur på 3-4 C˚ er det ikke nødvendig å vanne.

- Gi plantene tid, ikke ta dem rett fra romtemperatur til kuldegrader. Plantene bør plantes så tidlig som mulig på høsten slik at de gradvis får venne seg til kjøligere temperatur.