La høsten blomstre

Selv om sommeren er på hell og det meste i hagen begynner å se litt stusselig ut, trenger ikke alt i hagen se grått og trist ut.

Det er masse av flotte, fargerike sensommerblomster som kan friske opp krukkene og forlenge sommeren, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Sommerblomstenes liv er kort og hektisk. Etter en sommer med overdådig blomsterflor må de gi opp. Det er slik naturen er. Derfor er det ingen skam at glansen har gått ut av sommerblomstene, nå når sommeren er på hell. Til gjengjeld er det alle tiders å begynne på ny frisk med alle de flotte sensommerblomstene. På den måten skaper man en ny stemning som lar sensommerens sjarm komme til rette.

Fargerike blomster i krukke 

La høsten blomstre

En krukke i inngangspartiet eller på en terrasse med fargerike planter høsten gjennom er et koselig innsalg i hverdagen

Sensommerens farger er varme og mettede. Du finner glødende, brente farger i det store utvalget av krysantemum (Chrysanthemum indicum hybrid), og de søte potterosene (Rosa hybrid), finnes også i denne delen av fargespekteret.

La høsten blomstre

Når høstmørket setter inn kan det være fint med en spennende plante med så flotte farger.

Prydpepper (Capsicum annuum) får først små hvite blomster og deretter morsomme små frukter i gult, oransje, purpur og rødt.

Prydpepper med sine fargerike frukter understreker høstens fargetoner.

Bildet viser en sammenplanting i potte med prydpaprika, eføy og ildtopp.

Sensommerens utvalg av blomster byr også på mange blå og lilla farger. I tillegg til de mer vanlige variantene av høstlyng finnes det mange andre alternativer til krukkene. Som for eksempel sommerfugl lavendel (Lavandula stoechas) i flere ulike nyanser, for å nevne noen. Ønsker man å beholde plantene utover vinteren må man huske på å ta inn plantene før frosten setter inn.  

Miks med vintergrønt

Sammen med disse flotte blomstrende plantene kan det være fint å plante noen grønne planter. Her kan for eksempel eføy (Hedera helix) brukes. Dette er en eviggrønn og klatrende vedaktig plante. Et annet alternativ er buksbom som er fin å forme og vintergrønn.

Noen spennende alternativer

La høsten blomstre

Pyntekål (Brassica) og pyntegresskar har kommet mer og mer inn på markedet og er et originalt alternativ.

Pyntekål er fin i samplantinger i bed og krukker. Her sammen med eføy (Hedera helix) og klokke (Campanula). Den finnes i flere farger som grønt, hvitt og lilla.

Pyntekål, eføy og klokke plantet sammen i bed.

 

Tips til planting:

  • Tidlig høstplanting gir plantene mulighet til gradvis tilvenning til lavere temperaturer
  • Bruk lecakuler i bunnen av krukkene og fyll på med ny, god jord
  • Vann godt etter panting, og senere etter behov
  • Husk at ved lave temperaturer trenger plantene ikke å vannes
  • Planter som ikke tåler frost kan tildekkes eller om mulig settes inn i entreen ved fare for nattefrost. Ofte etterfølges en frostnatt med mange, frostfrie uker og vi kan holde liv i plantene lenge etter den første frostnatten.