September

September

Pynt opp med høstens siste blomster.

Tid for å gjøre det frodig inne!

Hamstre planter og utstyr på hagesenteret

Du kan fortsatt plante nye planter selv om høsten har inntatt hagen. Etter sommeren ser en hva som manglet eller må flyttes i blomsterbedene, og kanskje har du fått ny inspirasjon etter å ha besøkt andres hager? Nå er temperaturen lavere og fuktigheten i jorden er høyere, noe som er ideelt når man skal plante nye planter. Stauder og løvfellende trær vil forberede seg på vinteren ved å slutte å vokse og trekke næringsstoffene tilbake fra bladene ned til røttene. De vil ikke bruke energi og vann på holde bladene grønne etter flyttingen, og sjansen for å tørke ut er mindre enn om sommeren

I september er det tid for å høstrydde i hagen. Luk ugress, og ta vekk blader som er angrepet av soppsykdommer eller skadedyr. Bruk saks når du gjerner blader eller stikler, det er lett å rive opp stilkene ved en feil. Mange planter har neste års bladanlegg klare like under jordoverflaten. Har du store mengder vissent løv på plenen kan du rake sammen det meste og strø over blomsterbedene. Etterpå stiller du opp klippehøyden på gressklipperen, og klipper over plenen uten å bruke oppsamler. Da klippes resten av løvet i bittesmå biter som meitemarken og andre smådyr kan jobbe ned i plenen. Løvet vil brytes ned og gi et høyere innhold av organisk materiale i plenen din, som igjen gir bedre forhold for mikroorganismer.

Andre ting å gjøre i hagen i september

  • Plante blomsterløk. Vårens tulipaner, krokus, snøklokker og påskeliljer må plantes nå om høsten. Jo flere du planter, jo større blir gleden når de kommer opp til våren!
  • Ta inn stueplanter: Stueplanter som har feriert ute må settes inn igjen nå før det er fare for frost om natten.
  • Ta inn epler og bak en herlig varmende eplekake
  • Ta inn blomster fra hagen og sett i vase. Komplementer buketten med for eksempel liljer, roser eller Alstromeria, alt etter behag. Mange butikker har et godt utvalg av snittblomster, det er bare å la seg friste. - En blomsterbukett på kjøkkenbenken setter farge på trøtte morgener! sier opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
September
Syrinhortensia, Hydrangea paniculata

Syrinhortensia er et "must" for høsthagen. Den blomstrer lenge, og blomstene får en fin gammelrosa tone etterhvert som de blir eldre. Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) blir ca 3 m høy og kan stammes opp.

September
Purpursolhatt, Echinacae purpurea 'Razzmatazz'

Plant høstblomstrende stauder i september. Her er en morsom variant av purpursolhatt (Echinacea)

September
Høstanemone, Anemone hybrida

Høstanemone lyser i hvitt eller rosa og er en verdifull plante til hagen når det meste har blomstret ferdig.

September
Liljer

Liljer er nydelige snittblomster. Kjøp en bukett og fyll på med selvplukkede strå

September
Røsslyng og Georginer (Dahlia)

Ta inn de siste blomstene fra hagen slik at du kan nyte dem inne. Her en georgine sammen med lyng og kattehale (bak til venstre)

September
Hagecyclamen klarer kalde netter

Hagecyclamen tåler fint å stå ute om høsten fram til det blir minusgrader

September
Villvin

Klatreplanten villvin (Parthenocissus) får fantastiske høstfarger

September
Cyclamen, pyntekål og Sølvblad i høstkrukke

Pynt opp ved inngangsdøren med høstblomstrende sommerblomster som Hagecyclamen, pyntekål og Sølvkrans